De mentale gezondheid.
Wanneer we praten over sport denken we altijd eerst aan het lichamelijke. Daarnaast is ook het mentale aspect van niet te onderschatten belang. Lichaamsbeweging heeft een positie effect op de stemming en het humeur van een persoon, vooral op de mentale gezondheid. We hebben gemerkt dat tijdens de lockdown dat bij veel mensen de mentale gezondheid omlaag ging, dit kwam dan ook omdat veel mensen niet meer konden sporten. Denk bijvoorbeeld maar aan mensen die aan krachttraining doen om de stress van hun werk kwijt te raken ( het ontladen).
Lichaamsbeweging en psyche.
Lichamelijke inspanningen zoeken er net als andere ontspannende bezigheden zoals muziek maken, voor dat je je gedachten verzet en dat je word afgeleid van problemen. Mensen die regelmatig sporten blijken minder lichamelijk en psychische klachten te hebben dan mensen die veel aan bankhangen doen.
We kunnen stellen dat lichamelijke beweging leidt tot de volgende effecten:
-
Antidepressief effect
Lichaamsbeweging zorgt voor een vermindering van milde tot matige ernstige depressies.
-
Angstverlagend effect
Lichamelijke activiteit vermindert het angstniveau
-
Stemmingsverhogend effect
Runner’s high is het directe positieve effect van lopen op de stemming. Dit effect is al meteen na het lopen merkbaar. Namelijk was de stemming voor het lopen vaak somber, bleek het stemmingsverhogend effect te helpen.
-
Stress beschermend effect.
Verschillende mensen ervaren lichaamsbeweging in het begin als vervelend: het vergt veel energie en ze hebben vaak last van spierpijn. Na verloop van tijd krijgt het sporten een positieveren betekenis onder men de positieve effecten van sporten ontdekt. Voorbeelden van deze positieve effecten zijn, het fitter voelen, slanker worden, gespierder worden, een betere houdingen krijgen en de sociale contacten die ze door het sporten krijgen. Dit zorg er dan ook voor dat je blijft aangetrokken door het sporten en dat je fijn in je vel zit. De negatieve effecten van sporten zoals (spierpijn, vermoeidheid) en stessituaties verdraagt je op den duur steeds beter. Hierdoor bouw je als sporter een grote stressbestendigheid op. Waardoor je ook beter om kan gaan met de dagelijks strubbelingen en werkstress.
Stress.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaalde reeks van fysiologische reacties. Stress ontstaan vaak als gevolg van een verstoring van de homeostase in het lichaam. Een langdurige blootstelling aan een stressvolle situatie heeft een negatief effect op het lichaam.
De stressreactie in het lichaam is een overlevingsmechanisme dat noodzakelijk is om te vechten of te vluchten. Bij een stressreactie speelt een aantal organen een belangrijke rol. Bij een stressvolle situatie scheidt de hypothalamus een stof af die de bijnieren adrenaline en noradrenaline laat produceren. Dit leidt direct tot een stijging van de bloedruk en een verhoging van de hartslag. Daarnaast is er ook een langzamere reactie en nu word het interessant voor de meeste sporters. De stressprikkel bereikt de hypothalamus. De produceert een peptide, CHR (corticotropin-releasing hormonen) genaamd. Deze peptide stimuleert de hypofyse tot productie van het hormoon corticotrophine of ACTH( adrenocorticotroophormoon). ACTH stimuleert op zijn beurt de bijnierschors tot productie van corticosteroïden, waaronder het stresshormoon cortisol. De effecten van cortisol houden langer aan als bij de effecten dan adrenaline. Langdurige hoge cortisolniveaus zijn gerelateerd aan een verzwakking van het immuunsysteem, afbraak van spiermassa en hartaandoeningen. Het hebben van stress zorgt dus voor niet zo’n gunstige omstandigheden als we kijken naar het opbouwen van spierkracht of het afvallen.
Symptomen van stress
De eerste kenmerken van stress zijn vaak een stijve nek, pijnlijke schouders en hoofdpijn. De klachten worden ernstiger als de stress langer aanhoudt. Mensen met stress hebben meer last van:
- Droge mond
- vermoeidheid
- Concentratiestoornissen
- Een lager libido
- Angststoornissen en stemmingswisselingen
- Spierpijn, rillingen, knoop in de maag
- Kramen en misselijkheid
- Verhoging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
- Te veel roken en drinken.
- 2 op de 3 mensen eet meer calorieën
- Minder slaap, minder diep slapen, vaak wakker.
Verder kunnen we de stressfactoren nog onderdelen in de volgende categorieën.
- Omgevingsstress (bijvoorbeeld: hitte, kou, hoogte, hoge mate van luchtvochtigheid)
- Psychologische stress of sociale stress (bijvoorbeeld: thuissituatie, werk, relatie en psychische problemen)
- Fysiologische of biochemische stress (bijvoorbeeld: slecht voeding, roken, alcohol en drugsgebruik)
- Anatomische of structurele stress (bijvoorbeeld: blessures, slechte trainingstechniek en een slecht trainingsprogramma).
Conclusie
Teveel stress beïnvloedt dus jouw voeding, training en slaap op een negatieve manier. Zorg er dus voor dat stress geen invloed krijgt op je dagelijks leven. Deze 3 belangrijke onderwerpen zullen altijd in verband blijven staan met elkaar, de keus is aan jou en geef er een positieve draai aan.
Reactie plaatsen
Reacties