Welk effect heeft alcohol op jouw training?
Je vind sporten leuk maar je houd ook van gezellig een drankje op zijn tijd. Je wilt afvallen maar een drankje doen met vrienden moet nog wel kunnen doorgaan. In deze blog neem ik het allemaal met je door.
Alcoholhoudende dranken.
Wat zijn zijn nu eigenlijk alcoholhoudende dranken? Alcoholhoudende dranken zijn er eigenlijk in 3 soorten namelijk bier, wijn en gedestilleerd.
Bier wordt gemaakt uit gerst dat een gistingsproces ondergaat en bevat zo’n 3-6% alcohol. Buitenlandse bieren bevatten soms wel tot 8,5% alcohol.
Wijn wordt gemaakt van druivensap waaraan wijngist en suiker is toegevoeg. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, rosé van druiven waarvan de schil verwijdert is kort na gisting. Witte wijn is een product van witte druiven of blauwe druiven waarvan de schil is verwijderd. Hoeveel suiker er uiteindelijk achterblijft na gisting wordt wijn door of zoet genoemd. Het alcohol percentage van wijn ligt rond de 10 tot 15 %. Ook port en sherry behoren tot de wijnen maar hier is meer alcohol aan toegevoegd waardoor het 20 tot 30% alcohol bevat.
Gedestilleerd is de verzamelnaam voor alcoholhoudende vloeistoffen die zijn gedestilleerd. Gedestilleerde drank, ook wel sterk dan genoemd bevat alcoholpercentage variërend van 35 tot 80%. Voorbeeld cognac, rum, likeuren, jenever etc.
Wat doet alcohol?
Alcohol wordt erg snel opgenomen in het bloed. In ongeveer 10 minuten bereikt de alcohol de hersenen. Dit kan verschillende effecten hebben en is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol en het tempo waarin de alcohol wordt genuttigd.
- Bij 1 tot 3 glazen alcohol werkt over het algemeen opwekkend. Het geeft een ontspannend gevoel waardoor je bijvoorbeeld makkelijker gaat praten. De polsslag en de ademhaling gaan sneller en de bloedvaten verwijden zich. Het lichaam kan hierdoor afkoelen, hoewel er vaak wordt gezegd dan een glas alcohol je lichaam doet opwarmen. Blijkt er op dit gebied juist een gevaar te bestaan, zeker onder koude omstandigheden.
- Bij 3 tot 7 glazen alcohol kan de reactiesnelheid aanzienlijk verminderen, het wordt moeilijker situaties te beoordelen en het kritisch en het kritisch kijken naar je zelf neemt af. Voor een sporter geen goede situatie
- Bij 7 tot 10 glazen alcohol bestaat er een grote kans dat de beweging en coördinatie in ernstige mate verstoord raken en de emotie toenemen.
- Bij meer dan 20 glazen alcohol kan alcoholvergiftiging optreden en dit kan leiden tot bewustzijnsverlies.
Maakt alcohol je dik?
Alcohol levert 7 kcal per gram energie en alcoholhoudende dranken bevatten meestal behoorlijk wat suiker. Daardoor zijn ze erg calorierijk, ze bevatten weinig vitamines en andere voedzame stoffen en zijn dan ook niet nodig in een gezond eetpatroon. Het gebruik van alcohol is gelinkt aan een verhoogd risico op diverse vormen van kanker en risico op hart- en vaatziekten.
Om resultaat te behalen is de juiste calorie inname altijd belangrijk. Zoals je al hebt gelezen bevat alcohol 7 calorieën per gram en een gemiddeld drankje bevat ongeveer 14 gram alcohol waardoor je al snel rond de 100 calorieën zit per drankje. De koolhydraten die in het drankje zitten rekenen we nog niet eens mee. Zo kan een avondje stappen met vrienden dus al bijna zorgen voor een complete maaltijd. Er is nog iets waar alcohol voor zorgt namelijk, bij sommige mensen gaan de remmen los. Hiermee wil ik zeggen dat de meeste dan trek krijgen in vet en zout eten, waardoor deze calorieën er ook nog een keer bij komen.
Je kunt hier dus uit concluderen dat alcohol tijdens het afvallen meestal voor problemen zorgt. Ik raad dan ook altijd aan om eerst je eten op de rit te krijgen. Is dit eenmaal gelukt en zit je ook lekker in he trainingsproces dan kan 1 drankje best een keer op een avond. Maar blijf altijd goed nadenken met wat je doet!
Alcohol en trainingen welk effect heeft het?
Rondom training en wedstrijden heeft het gebruik van alcohol nog andere nadelen. Door alcohol wordt de urineproductie verhoogd, waardoor de vochtbalans negatief wordt en de prestatie negatief wordt beïnvloed. Om deze redenen zijn alcoholische dranken dus zeker geen goede ‘hersteldrank’. Ze werken averechts als het gaat om een goed herstel. Ook zijn er aanwijzingen dat alcohol een negatief effect heeft bij het herstel van de glycogeenvoorraden en de genezing van verwondingen die tijdens het sporten ontstaan. Dit laatste houdt mogelijk verband met het vaatverwijdende effect van alcohol.
Maar het voornaamste probleem met alcohol is dat het je testosteron verlaagt en je cortisol verhoogt. Cortisol is een stresshormoon wat niet per se slecht is, maar teveel ervan kan je herstel verhinderen. Cortisol zorgt er namelijk voor dat er meer insuline in je lichaam gemaakt wordt. Dit is een stof die er toe bijdraagt dat de suikeropname in je spieren verhoogt, deze suikers zorgen voor extra energie in je lichaam. Als deze energie niet wordt verbruikt, dan worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves. Testosteron staat bekent om zijn spieropbouwende effecten. Daarom zal het drinken van alcohol zeker een negatief effect hebben op je herstel.
Het wil dus niet zeggend dat je een overwinning nooit mag vieren met een biertje of een goed glas wijn. Maar je zult als sporten er altijd eerst voor moeten zorgen dat er een goed heeft plaatsgevonden, zowel ten aanzien van de energievoorraden (glycogeen) als de vochtbalans.
Reactie plaatsen
Reacties