Drie keer per week sta je in de sportschool of misschien zelfs vaker. Je eet gezond en let op je calorie inname . Kortom, je hebt aan alles gedacht – of toch niet? Veel mensen vergeten één heel belangrijke factor bij het afvallen en dat is een goede nachtrust.
Wat is een goede nachtrust eigenlijk?
Laten we eerst kijken naar wat een goede nachtrust nu eigelijk is. De duur van de nacht is natuurlijk van belang, onderzoekers tonen aan dat 7 tot 8 uur slaap noodzakelijk is voor een goede nachtrust. Dit is ook het minimum voor de mens. Er zijn ook genoeg mensen die met 6 uur slaap goed kunnen functioneren maar is dit dan bevorderlijk voor het afvallen?
Daarnaast is het ook van belang om op een vast tijd stip naar bed te gaan zodat je regelmaat krijgt. Ga je bijvoorbeeld de ene avond om 22:00 uur naar bed en de andere dag om 02:00 zal je lichaam niet aan een slaap patroon wennen.
Goed slapen en afvallen?
Met een slechte nachtrust heeft met name je gewicht eronder te lijden. Maar waarom helpt een goede nachtrust bij het afvallen? Hieronder 4 factoren die het moeilijker maken om af te vallen.
1. Leptine en ghreline.
De twee hormonen die een grote rol spelen bij je hongergevoel zijn leptine en ghreline. Wat is leptine, leptine is een peptidehormoon dat van nature in het menselijk lichaam aanwezig is en een rol speelt bij de regulatie van verzadiging. leptine wordt door je vetcellen geproduceerd en speelt een rol bij het onderdrukken van je hongergevoel. De productie van dit hormoon daalt na een slechte nacht (minder als 7 uur slaap).
Ghreline ook wel hongerhormoon genoemd is een hormoon wat eetlust opwekt. Ghreline wordt door je maagwand afgescheiden en doet het tegenovergestelde, het stimuleert dus het hongergevoel . Als je slecht geslapen hebt maakt je lichaam hier juist méér van aan. Je kunt het dus al raden, je loopt de hele dag met en hoger gevoel rond. Als je juist wel de 7/8 uur slaap per avond haalt dan zul je dus met minder een minder hongergevoel opstaan.
2. Cortisol.
Cortisol staat bekent als het stresshormoon. In moeilijke situaties bereid je lichaam zich voor op de''fight flight freeze'' stand. dat betekent dus daar hier extra energie voor moet worden aangemaakt. Cortisol stimuleert je dus om ook meer te eten. Niet erg als je de hele dag actief bezig bent maar wie dus weinig slaapt zal dus minder actief zijn en zal minder calorieën verbranden.
3. Groeihormoon
Cortisol heeft nog een nadeel en dat is het gaat de productie van groeihormonen tegen. Groeihormonen houden zich bezig met het opbouwen van weefsel, het is dus zeer belangrijk voor het herstel van spierweefsel na een training en dus voor de groei van je spieren. Als je slecht slaapt verloopt dus het herstel slechter, met als gevolg dat je spieren minder groeien. Dat betekent dat je stofwisseling trager blijft, waardoor je op de lange termijn minder af zult vallen.
4. Minder motivatie.
Dit heeft niks te maken met hormonen maar mensen die slechter slapen hebben vaak minder motivatie. Onderzoek wijst uit dat mensen die slechter slapen minder verstandige keuzes maken en minder motivatie hebben. Motivatie is een drijvende kracht achter je wens om dingen anders te doen bijvoorbeeld om af te vallen. Dus minder motivatie betekent vaak dat mensen het proces van afvallen moeilijk vinden om vol te houden.
Reactie plaatsen
Reacties