Hardlopen op verharde weg of onverharde weg?

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 15:48

Waar moet ik nu hardlopen ?

Vaak krijg ik de vraag, Luc waar kan ik het nu het beste hardlopen? De meeste klanten van mij weten waar mijn eigen voorkeur wel inmiddels naar uit gaat, ik zal in deze blog daar nog iets dieper op ingaan. Onthou wel altijd dat iedereen een eigen voorkeur heeft bij het hardlopen en kijk ook altijd goed naar de doelstelling die je voor ogen hebt.

De meeste hardlopers lopen het liefste over asfalt of over de tegels en zeggen dat het hardlopen in de bossen of op de onverharde wegen niks is voor hun. Maar onthou dan wel altijd de zelfde route hardlopen maakt het hardlopen dan ook al snel saai, waardoor je dus al sneller zegt ik blijf vandaag een keertje thuis.

De verharde weg?

Waarom kiezen er dan toch zoveel mensen voor om over de verharde weg te lopen? De meeste mensen kiezen hiervoor om de volgende redenen:

  • Altijd een gelijke ondergrond. (tegels iets minder, denk maar aan wortels van de bomen die de tegels omhoog helpen)
  • Aan het trainen voor de marathon. ( de meeste marathons worden ook gelopen over het asfalt)
  • Vaak het makkelijke omdat niet altijd de onverharde wegen in de buurt zijn.
  • Ook in de avonduren met straatverlichting lopen.

Maar tijdens het hardlopen gebeuren er ook heel veel dingen met het lichaam, zo moet het lichaam altijd de klap opvangen van de volgende stap die je gaat zetten. Elke keer als je namelijk land spannen je spieren namelijk aan om de klap op te vangen zodat jij daarna weer vooruit komt. De ondergrond is dan ook zeer bepalend voor welke spieren, pezen en banden er worden gebruikt tijdens het hardlopen. Je spieren, pezen en banden hebben een bepaalde elasticiteit. Bij de landing worden dezen weefsels uitgerekt om vervolgens bij de afzet te verkorten en je als het ware weg te schieten. Zorg dus tijdens het hardlopen op de verhard weg dat je de juiste schoenen aan trekt met de juiste demping. 

De voordelen van het lopen over de weg:

  • Meer snelheid ( omdat je op een verharde weg beter kan afzetten oftewel meer kracht kan verplaatsen zul je dus sneller zijn)
  • Je voet komt stabiel op de grond terecht
  • spieren en pezen worden minder uitgerekt waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken.

De onverharde weg?

Waarom kiezen mensen voor de onverharde weg om te hardlopen. De meeste mensen kiezen hiervoor om de volgende redenen:

  • Altijd een ander uitzicht ( bossen, aan zee of over een dijk)
  • Trainen voor trailruns dus een soort van marathon door de bossen.
  • De lucht voelt beter aan in de bossen als over een fietspad langs een autoweg
  • Altijd een andere ondergrond zo kan het een keer een losse ondergrond zijn en daarna weer een wat hardere ondergrond. 

Ook tijdens het hardlopen in de bossen gebeurt er weer veel met het lichaam. Een zachte ondergrond zoals de bospaden in het bos of het losse zand bij de zee zal er dan ook voor zorgen dat er een veel beter demping is voor het lichaam. Er is dus een veel mindere belasting voor het lichaam dit komt ook nog eens omdat je op hardloopschoenen loopt waar al demping in zit. Hou er wel altijd rekening mee dat je op onverharde wegen minder snel loopt dan op de verharde wegen dat komt dus echt door de demping en de zachtere ondergrond.

De voordelen van een bospad:

  • Je versterkt diverse spiergroepen
  • De stabiliteitsspieren van je voeten, enkels, benen, heupen en romp worden volop aan het werk gezet. ( komt dus omdat je op een ongelijke ondergrond loopt)
  • Je herstelt sneller van je hardloop training op een zachte ondergrond (minder belastend voor het lichaam, mocht je dan weer voor een los zand kiezen dan is het natuurlijk weer veel zwaarder voor het lichaam)

Conclusie.

Kijk altijd eerst goed naar je doelstelling, ben je dus voor de marathon aan het trainen dan is het slimmer om te gaan hardlopen op een verharde weg. Vind je hardlopen gewoon leuk en wil je dit voor een langere tijd doen ga dan op de onverhard weg lopen zodat het hardlopen niet saai word en je meteen kunt genieten van de natuur.

Maar wat is dan echt het beste? Hier is dus niet echt een antwoord op te geven, vaak hebben mensen geen sterken pezen en banden bij de gewrichten. Ik raad dan ook altijd aan om te beginnen met lopen (wandelen) en daarna te gaan hardlopen op onverhard/ongelijke wegen zodat je banden en pezen de licht klappen op moeten vangen om je voet stevig op de grond te zetten. Doordat ze flink moet werken om de voet recht op de grond te zetten worden de banden bij de gewrichten zoals bij de enkel, knie en heup alleen maar sterker.

Maar bij hardlopen geldt vaak dat variatie voor progressie zorgt. Dat wil zeggen wanneer je alleen maar duurlopen doet en je een paar keer intervaltraining aan je training toevoegt zul je van zelf harder gaan lopen. Dit geldt ook zo voor de verschillende ondergronden, dit is dan ook weer een nieuwe prikkel waardoor je sneller zult gaan lopen. Probeer dus zoveel mogelijk af te wisselen als je voortgang wil boeken met je trainingen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.