Wat te doen tegen kramp tijdens het sporten.

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 09:15

Sommige sporters hebben tijdens het sporten kramp. Ik zag het vroeger vaak bij het fitness terug komen en dan vooral bij de been oefeningen. Ze waren dan bijvoorbeeld aan het squaten en deadliften en opeens zag je ze weg lopen met kramp. Maar niet alleen tijdens het fitnessen komt het voor het komt bijvoorbeeld ook vaak voor bij balsporten en een tal van andere sporten. Maar wat is kramp nou precies en wat kunnen we er tegen doen? In deze blog zul je dan ook deze antwoorden terug vinden.

Wat is kramp nou precies?

Laat ik beginnen met dat kramp overal in het lichaam plaats kan vinden waar de spieren zich bevinden. Heb je wel een eens een pijnschuit gehad in je kuit, hamstring of je tenen, dat is kramp. Je zult misschien wel denken kan kramp dan echt overal voorkomen in het lichaam, ja dat kan. Denk maar eens aan darm of maagkramp ook daar zitten spierweefsels. 

Maar wat is kramp nou precies? Als alle vezels van een spiergroep zich plotseling gelijktijdig samentrekken spreken we van kramp en dat zul je dan ook zeker voelen. In een normale situatie zijn de spiervezels nooit allemaal te gelijkertijd actief, ze werken als waren om de beurt. Terwijl de ene spiervezel zich samentrekt, pakken de andere spiervezels rust. Bij kramp raakt dit systeem dus verstoord en trekken alle spiervezels zich tegelijk samen, de spier blijft daarvoor te lang gespannen.

Wat kunnen we er tegen doen?

 

  • Drink voldoende water.

Spierkramp kan vaak een seintje zijn van het lichaam dat je op dat moment te weinig vocht in het lichaam aanwezig is. Vaak zul je ook merken dat je bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid en constipatie. Drink dus regelmatig water door de dag heen, zorg er altijd voor dat je minimaal 1500 ml water drinkt per dag. Een tip neem dus altijd een flesje water of een bidon mee als je iets actief gaat doen. 

 

  • Drink zo min mogelijk alcohol.

Alcohol droogt het lichaam uit zoals we allemaal weten. Heb je dus een gezellig feestje gehad op de zaterdag avond en ga je bijvoorbeeld voetballen of fitnessen dan is de kans groot dat je kramp krijgt. Dat komt dus omdat er op dat moment te weinig vocht in het lichaam aanwezig is door de alcohol.

 

  • Te weinig Magnesium en calcium. 

Het nemen van magnesium kan voorkomen dat je spierkramen krijgt. Maar niet alleen magnesium is belangrijk ook calcium is belangrijk dit is dan ook samen met magnesium de regelaar voor een goede spierbalans.Magnesium regelt dan ook de ontspanning en calcium het samentrekken van de spiervezels. Bij een gebrek aan Magnesium kan de samentrekkende functie van Calcium gaan overheersen. De kans op kramp neemt dan toe. Waar zit dan veel magnesium in? In volkoren producten, ongezouten noten, kip, melk, vis, en groene groente. Waar zit dan veel calcium in? Vooral melk, melkproducten, kaas, graanproducten, groente, noten en peulvruchten.

 

  • Krachttraining.

Spierkramp wil je natuurlijk het liefst voorkomen, zodat je optimaal sport. Hoe kun je dit doen? Als je vaak last van kramp heb in een bepaalde, spiergroep heeft het veel zin om deze spiergroep sterker te maken.

Dit kun je het beste doen door meerdere keren per week aan krachttraining te doen. Daarnaast helpt het als je regelmatig sport. Als je bijvoorbeeld last hebt van kramp bij hardlopen, kan dit komen omdat je niet frequent genoeg traint.

 

  • Geleidelijk opbouwen.

Een mooi voorbeeld van geleidelijk opbouwen is als we kijken naar het hardlopen. Veel mensen beginnen dan ook heel erg fanatiek aan hun eerst rondje, Maar het is juist belangrijk om geleidelijk op te bouwen gaan dan ook niet voor de zelfde tijd als je vriend/vriendin die al een jaar aan het hardlopen is. Het is dus belangrijk om het hardlopen geleidelijk op te bouwen, zodat je spieren wennen aan de intensiteit van de loopbelasting. Door een goede warming-up (en cooling-down) aan je training toe te voegen, bereid je je spieren voor op de inspanning die komen gaat, waardoor je minder snel kramp zal krijgen. Dit geldt dan ook natuurlijk voor alle sporten en niet alleen voor het hardlopen. 

Weg met kramp!

Probeer op al deze onderwerpen te letten als je geen kramp wilt krijgen tijdens het sporten! Rust dus goed uit en drink voldoen voor en tijdens het sporten en hopelijk zul je dan geen kramp krijgen tijdens je wedstrijd of sport. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.